In relatie tot stress

Als de draagkracht minder is dan de draaglast dan ontstaat er stress. Het begrip stress komt oorspronkelijk uit de bouw en daar betekent het dat het materiaal een bepaalde druk van buitenaf aan kan. 

In de mens zit het wat ingewikkelder in elkaar en heeft de druk op het één ook gevolgen voor het ander. Zo leiden onvrede en negativiteit bijvoorbeeld tot schade in de netwerken van de hersenen die op hun beurt schade kunnen veroorzaken in het bewegingsapparaat.

Daarom is de draagkracht van de mens in het voorkomen van problemen van stress een zaak van lijf, hoofd én hart. Een gezonde geest in een gezond lichaam. 

 

Waar het bij de mens gaat over draagkracht, gaat dat dus niet alleen over wat je mentaal hebben kunt, maar in zijn geheel. Net als draaglast een begrip is dat ook meer vertegenwoordigd dan alleen het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Het is fysieke belasting, mentale belasting en sociaal-emotionele belasting. Die kan van buiten komen, of van binnen. 

 

Van buiten komen bijvoorbeeld sporten, eenzijdige belasting van spieren, een ruzie met de baas, pesterijen, gifstoffen, problemen binnen het gezin. Natuurlijk zijn ziekte, verlies en dergelijke een grote stressfactor en zelfs "leuke" gebeurtenissen als verhuizen, vakantie of een nieuwe relatie stressveroorzakers. Het zijn nl veranderingen die een aanpassing behoeven.

 

Van binnenuit zorgen slechte voeding, niet voldoende brandstof, onvoldoende rust, een negatief zelfbeeld, onverwerkte emoties, schuldgevoel en dergelijke voor de stress. 

 

Het gaat er dus in het kort om dat we telkens moeten aanpassen aan veranderende of niet optimale omstandigheden. Gelukkig zijn wij als mens daar van nature behoorlijk goed in en hebben we een groot herstellend vermogen. 

Waar we enerzijds dus best op ons eigen kracht kunnen vertrouwen kunnen we onszelf daarbij ook goed helpen. Door het in elk geval al niet moeilijker te maken en onze algemene conditie zo optimaal mogelijk te houden. Verder op de site is te lezen wat je zelf kunt doen.

 

 

Zijn er al problemen ontstaan of heb je hulp nodig om veranderingen aan te brengen vraag dan om hulp. Bij Basta! Vitaalcoaching is het intakegesprek tevens een kennismaking en inventariseren we wat nodig en gewenst is. Dit gesprek is geheel kosteloos en geeft het je inzicht in de meest efficiënte weg naar verbetering. Met of zonder de hulp van Basta! 

 

Neem contact op voor een afspraak of meer informatie.


Altijd en eeuwig die hormonen

Oestrogenen, progesteron, insuline, ghreline, groeihormoon, testosteron, adrenaline, cortisol. En zo zijn er nog veel meer. Allemaal hormonen, stofjes die in kleine aantallen in je lijf aanwezig zijn, aangemaakt kunnen worden of je binnenkrijgt. Kleine aantallen maar met groot effect. De mens is van nature erg goed in het bewaren van een evenwicht, met de hormonen mooi in balans. Helaas leidt de huidige algemene leefstijl tot een flinke verstoring van dat evenwicht waardoor veel mensen uit balans zijn. Onvolwaardige voeding, inactiviteit, minder slapen, neplicht, hormoonverstorende stoffen, apparatuur en stress leiden tot disbalans in het hormonenstelsel. 

 

 


Zoeken naar balans

Gezien de huidige maatschappij is het niet zo vreemd om uit balans te raken. We hebben de tijd, het geld en de producten om het ons zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken. Ben je met je zoektocht begonnen is er geen doorkomen aan op social media, in kranten en tijdschriften. Er wordt veel gezegd en geschreven, wat en wie moet je nu geloven? Volgens Basta! zit het hem niet in details, gaat het om de grote lijnen. De juiste keuzes brengen jouw lijf, jouw hoofd en jouw hart op één lijn, daar ligt jouw balans.